Moje prvo putovanje sa Active Traveling-om Istanbul maraton 2015

Nekadašnji Konstantinopolj i Carigrad. Smešten na Bosforskom moreuzu i nekadašnja je prestonica 3 velika carstva: rimskog, vizantijskog i osmanskog. Jedini grad u svetu na 2 kontinenta. Najveći je grad u Turskoj 1.830,92 km2 i broji oko 17.000.000 stanovnika.

Ako želite u obilazak ovog bogatog istorijskog grada, a mislite da nećete imati novca, verujte ovo je jedan od najeftinijih metropola. Motivacija Vam može biti i Istanbulski Maraton.

Ovako sam ja doživela ovaj put.

Kada smo krenuli, nikog nisam poznavala. Turski carinici su nas zadržali 5-6 sati. Neko bi rekao da nam je loše krenulo, ali to vreme nam je pomoglo da se svi bolje upoznamo. Posle 23 sata putovanja, nemojte misliti da smo otišli na spavanje. Većina je krenula u obilazak grada noću. Naša sreća je bila u tome što se hostel nalazi nekoliko minuta hoda od svetskih značajnih znamenitosti. Za male pare, ne propustite krstarenje Bosforom.

Dan trke: Autobusima su nas prevozili na azijski deo, gde se nalazio start. Onoliko ljudi na jednom mestu nisam u životu videla. Slabo vidim start, a nazad koloni kraja nema, kao da se nešto džabe deli. Svi su spremni da u što skorije vreme vide cilj… Trka počinje, penjemo se na Bosforski most koji je dug 1560m i spaja Aziju i Evropu. Na sredini se možete pohvaliti da ste u isto vreme na dva kontinenta, a u jednom gradu. Kada smo prešli most našli smo se u modernom ili novom Evropskom delu Istanbula. U brzini se vidi Ortaki džamija, Dolmabahče palata i džamija, Taksim trg (odličan za noćni život), Galata kula koja se nalazi na severu „Zlatnog roga“.

 

Prelazimo iz novog u stari evropski deo preko Galata mosta koji je sagrađen 1845., a dug 490m. Ovaj deo je po mnogim mišljenjima i najlepši turistički deo. Maratonci su prošli pored Nove, Pašine, Fatih džamije, zatim Sulejmanije koja je posle „Plave džamije“ najveća u Istanbulu, sagrađena oko 1550. godine.

U centru grada gde je bio cilj se nalaze:

-Topkapi dvor koji je skoro 400 godina bio glavna rezidencija mnogih sultana. Danas je muzej i od 1985. godine je upisan u UNESCO-v popis mesta svetske baštine u Evropi.

-Sultan Ahmetova ili Plava džamija poznata kao jedina džamija u svetu sa 6 minareta i po veličini je 3. U svetu. Sagrađena je 1616. godine.

-Rimski hipodrom , u vreme starog Rima tu su se održavale trke dvokolica.

Ono što je najlepše i najuticajnije ostavljam za kraj to je:

Aja Sofija ili Sveta Sofija sagrađena je verovali ili ne 537.godine Poznata je i kao crkva svete mudrosti. Do 1453. je bila najveća pravoslavna crkva u svetu, a potom je pretvorena u džamiju. Od 1935. je muzej.

Savet da posle trke odete na obalu Mramornog mora gde se možete opustite uz prelep zalazak sunca. Zadovoljni osvojenim medaljama, trkači su nakon kratkog predaha otiši u Grand bazar i Kapali čaršiju (bazar sa preko 4.000 radnji) da pokupuju suvenire. Nisu bas su povoljni, ali ako se vešto cenkate možete jeftinije proći. Iz ličnog iskustva: krenula sam sa polupraznom torbom, odlučna da ništa ne kupujem. Vratila sam se sa punim torbama i kesama… Ako vide da ste zainteresovan kupac, ponudiće Vam tradicionalni turski čaj, kafu, a u kafićima uz poručeno piće Vam daju da uživate u nargili… Sladokusci treba da probaj: baklave, tulumbe, ratluk.

Uveče se družina okuplja u kafiću gde se pušta naša muzika, igra se kolo, jednostavno prijatno srpsko veče. Ujutru se razbuđujemo na terasi hostela koja ima pogled na Plavu džamiju i Mramorno more.

Vreme je da se kreće nazad kući. U kombiju je prijatna atmosfera, pričaju se vicevi, zanimljivi događaji. Nije dugo prošlo i mi smo stigli u Beograd.

Rastajemo se na kratko, ali druženje tek počinje…

Tamara Skendžić

 

Leave a Comment