PRAG i BRATISLAVA 2018 – dve polutke u 24h

U poslednje vreme svedoci smo sve većeg izbora atraktivnih trka u zemlji, regionu i šire.
Gotovo da ne postoji vikend sa dobrom trkom u ponudi pa smo na onim slatkim mukama da izaberemo gde ćemo ići. Nekada se radi i o više takvih trka za jedan vikend. Zato planiramo sve dosta ranije kako bismo se organizovali oko ličnih i poslovnih obaveza ali i finansijski. Upravo zbog svega navedenog, čim je objavljen aranžman “Prag i Bratislava 2018”, znao sam da je to “win-win” situacija i posle par dana sam pustio prijavu.
Sve što kasnije sledi na tu temu je bio pun pogodak, pa da krenemo.
Četvrtak veče, nalazimo se na starom dobrom mestu kod Arene.
Stojim na istom mestu kao pred polazak za Atinu, stoji isti bilbord sa najavom (odloženog) koncerta Scorpions-a. Po jutru se dan poznaje, pa ako ćemo po tome kako smo prošli u Atini, onda je ovo definitivno dobar znak.
I bilo je tako, ekipa se polako okuplja. Neke poznajem od ranije, ima i novih lica ali kako ko pristiže tako se ubacuje u ekipu. Odmah se videlo da ovo neće biti skup pojedinaca već tim.
Tokom putovanja, uz zezanje i prepričavanje situacija sa trka i treninga upravo i pokupiš najbolje informacije oko predstojećih destinacija ali i neke korisne savete za svoj trening.
Uz zaista neočekivano višesatno zadržavanje na Mađarskoj granici, u Prag stižemo tek oko 14h.
Ovde na scenu stupa ono zbog čega putujem sa Active Traveling-om a to je odlična organizacija odnosno reorganizacija spram situacije.U skraćenoj varijanti uspevamo da podignemo brojeve i obiđemo ceo Expo koji je bio impozantan, i naravno padaju prve fotke. Ekipa ne gubi energiju ni jednog trenutka i
nastavljamo ka centru grada u hotel. Izbor lokacije savršen – u srcu zlatnog Praga i u krugu starta trke.Smeštaj u odličnom odnosu cene i kvaliteta, sa svim potrebnim uslovima za sportsku ekipu. Nakon kraćeg odmora i osveženja, krećemo u obilazak grada i stižemo da obiđemo ključne znamenitosti prelepog
Praga.Zatim povratak u sobe i dugo očekivani ritual pripreme opreme i postavljanja startnog broja za kako se sutradan videlo, jednu od najlepših trka u Evropi.Pripremam plavo belu majicu Beogradskog maratona i crveni šorc da se zna odakle sam. Usput se uklapa i u Češke tonove, opet “win-win” 🙂
A onda prvo poluvreme, subota jutro i Prag polumaraton.Organizacija brutalna, van svih naših standarda i očekivanja.Obezbeđenje na najvišem nivou uz dodatni nadzor iz helikoptera, hiljade ljudi na glavnom trgu, sve podređeno trkacu.

Desetominutni start podeljen po grupama kao na najvećim svetskim trkama i reka od nekoliko kilometara trkača koja je tekla kroz najlepše  delove drevne prestonice uz navijače duž gotovo cele trase.
Staza se prostire duž reke Vltave, nekoliko puta se prelazi preko mostova uz pogled na Karlov most,  Narodno pozorište, Rudolfium palatu i Praški dvorac koji je najveći drevni dvorac na svetu.
Kvalitetna okrepa i muzički sadržaji na visokom nivou dok je prolaz pored Staropramen pivnice već priča za sebe i svakako putokaz gde se nastavlja posle trke 🙂
Ovo svakako nije trka na kojoj treba da se juri vreme jer retko gde ćete sresti ovakav ambijent.
Ukoliko ipak to želite, moj savet je da se prijavite za brze startne blokove jer je broj učesnika toliki da je gotovo nemoguće izvršiti neka konstantna obilažanja.
Na cilju sledi najkvalitetniji deo ovog događaja. Perfektno organizovan redosled uručenja medalja, dodele ostalih suvenira, folija za grejanje, voća i energetskih napitaka i čokoladica (bio čak i marcipan) ka garderobi i tuš kabinama.
Pokušavam da nađem detalj vezano za stavku koja bi falila ali ne uspevam da se setim.

Eventualno kao info da oficijelna majica nije uključena u basic startni paket ali se može kupiti na Expou tako da je to individualna odluka trkača. Organi

zator trka je ove godine u basic pakete uključio trkački prsluk koji je po meni zanimljiva dopuna na opremu u kojoj već imam relativno velik broj majica.
Prezadovoljni sveukupnim doživljajem, krećemo put Bratislave koja je od samog starta nekako svima bila u drugom planu i kako to obično biva, najbolje stvari se dešavaju kada to najmanje očekujete.
Prvo na šta nailazimo je fenomenalan smeštaj u samom centru grada na 200m od starta. Prelep hotel u srcu grada sa apartmanskim smeštajem, lux kupatilima, providnim liftom koji gleda na veći deo hotela i salu za ručavanje sa “breakfast party” varijantom sa rok muzikom koja nas je dodatno razgalila za trku.
Nakon kraćeg obilaska grada, pripreme za trku i prenoćišta, ujutru radimo rani check-out uz zadržavanje ogromnog apartmana za oporavak nakon trke i sređivanje za povratak. Još jedan plus za organizaciju.
Tokom doručka dolazi do jedne zanimljive situacije prilikom koje dolazi do spontanog dogovora cele ekipe da trčimo zajedno.
Odlazimo na start koji je takođe fantastično organizovan i trka je puštena nakon DJ nastupa i intoniranja himne Slovačke što je meni dalo specifičnu sportsku notu.

Trasa je vodila i kroz stari deo grada ali i njegov moderni deo sa savremenim tržnim centrima. Prelazi preko centralnog gradskog mosta sa pogledom na drevni dvorac i gradske katedrale. Takođe i kroz srce starog grada koji je pun navijača i veliki gradski park u neposrednoj blizini čuvenog Bratislava “UFO” mosta
za restoranom u obliku letećeg tanjira.
Na nekoliko mesta su postavljene bine sa odličnim rock svirkama dok se okrepa nalazila na svakih 2.5km što je bilo najlepše iznenađenje. Voda, energetski napici i kvalitetno voće svih vrsta od mene dobijaju čisto 10 bez diskusije. U cilju je takođe dostupan velik asortiman sportskih napitaka, grickalica i
voća. Prilikom prolaska kroz cilj svaki trkač će imati oficijelnu (besplatnu) fotografiju a nakon uručenja medalje dobijate i finisher majicu. Oficijelna majica takođe nije u startom paketu ali je dostupna na Expo centru.
Kako je vreme odmicalo, uz ekipu koja je svo vreme bila tu, shvatio sam da upravo trčim svoju najlepšu trku. Tako da, nekad se treba zapitati da li se termin “personal best” odnosi isključivo na najbolje lično vreme na trkama ili se računaju i ovakve stvari.
Najlepši momenat trke je svakako proletanje kroz cilj svi kao jedan i to je ono što ostaje. Nakon trke smo takođe imali jako lep zajednički dogovor a to je da se ostane u gradu do večernjih sati uz zajednički obilazak dvorca i starog grada.
U svemu tome, nailazimo i na Srpsku kuću u centru grada, lep susret sa našim ljudima, naša jela i naravno dobar popust vlasnika za Balkaneros ekipu. Nego kako.
Najlepše ostavljam za kraj a odnosi se na suvenire. Svi smo sa ovog putovanja poneli po tri.
Dva se naravno odnose na najlepše medalje koje smo skoro imali prilike da vidimo.